måndagen den 29:e juni 2009

Middag i sommarköket; nyrökt makrill, stekt kolja med syrade grönsaker, Fröknarna R & S sommarsallad







Med assistans av Fröknarna R & S lagades det mat i sommarköket;

Makrill - ta ur makrillen, salta och rök i ca 20 min med alspån och enbärsris.

Kolja - salta och peppra, stek hastigt

Syrade grönsaker - bryt blomkål, skiva morot och rädisor, hacka dill, pressa över ett par citroner och salta ganska generöst. Låt dra en kvart.

Fruktsallad komponerad av R & S

Krabba, Faijitas, Limemarinerade Tjörngubbar




Krabba - hade en krabba kvar efter senaste koket, fick bli förrätt

Faijitas - nymald högrev steks med lite kryddor efter smak, tillbehör; Ebbas guaccamole, bönsallad på svarta bönor, chili, purjolök olja och vinäger, tomater, paprika, ost mm mm

Jordgubbar - Tjörngubbar skivas och pudras med lite vaniljsocker, lime och ett par droppar Roses Lime.

lördagen den 27:e juni 2009

Grillade och rökta musslor, helstekt fläskkotlettrad, rabarber och jordgubbspaj






Musslor - nyplockade musslor från badviken i Vettersvik röktes i ABU-rök i ca 15 min med alspån och grillades på het grill

Fläsk- kotlettrad masserades in med salt, peppar och vitvinsvinäger, låt gå i ugnen till innertemp ca 65 grader.
Paj - rabarber och jordgubbar strös med lite potatismjöl och socker, smuldeg på fullkorns haveflingor, smör, socker och lite vetemjöl. Grädda i ugnen 175 grader i 45 min. Servera med glass.

Kokt krabba, grillad småmakrill med dillmajonäs









Krabba - nyfångad krabba slängs i ett kokvatten som saltas till havsvattensälta plus lite till. Lite socker och massa dill läggs i. Koka krabborna i ca 10-15 min beroende på storlek. Låt krabborna svalna i spadet.

Makrill - småmakrill saltas och peppras och läggs på het grill. Klara på nolltid.

Servera med kokt potatis, nyrörd dill majo och tomatsallad.

Sommaren är verkligen här - http://open.spotify.com/track/12P6sDaB5XrrDdx62EXpvu

fredagen den 26:e juni 2009

Dagens lunch - stekt salt sill med löksås


Mmmm....

Sill - filea den salta sillen - vattna ev ur efter smak. Stek i smör.

Sås - smält gullök i smör, på med grädde och ev lite basamicokräm. Koka ihop

torsdagen den 25:e juni 2009

Isterband med bönsallad


LCHF fortsätter - ingen stuvad potatis här (2 små steka...)

Isterband - steks

Bönsallad- burkbönor blandas med gurka och purjo, rödvinsvinäger och olivolja, salt och mycket svartpeppar

Sill och potatis, falsk Pelle J, Jordgubbar LCHF





Falsk Pelle J - lövbiff steks hastigt med salt och peppar, servera med äggula, riven pepparrot och kokt sommarlök.

Jordgubbar LCHF - lite bär mycket grädde...

Sommarfrukost


Vaniljyoghurt med nyplockade smultron

tisdagen den 23:e juni 2009

Burgare på handjagad färs




Burgare - färs på fin högrev från lokal hovleverantören på västkusten; RJ Närprodukter, blada med ett par ägg, lite ströbröd och gräddfil, salt och peppar. Grilla

Tillbehör - ädelost, varmrökt sidfläsk (RJ), grönsaker och nysvängd majonäs.

Middag i GBG + Moz


På konsert!

Silltallrik


Rätt upp och ner - silltallrik!

söndagen den 21:e juni 2009

Nygammal kvarn


Har blivit med köttkvarn även på landet - fick följande pjäs av svärmor; sprillans och i originalförpackning. Made in Tjeckoslovakien. Premiär i veckan.

Sallad på oxfilén från igår, Grillad karré, blomkål och broccoli med sås med rökt sidfläsk




Oxfilésallad - skivade en bit stekt oxfile från igår, blandade med tunt skivad purjo och paprika. Dropp lite tryffelolja över. Balsamicokräm.

Karré - salt, peppra och kläm en citron över köttet, grilla

Grönsaker - koka blomkål och broccoli i saltat vatten, lägg upp.

Sås - koka ihop lite grädde, buljong, och Philadelfiaost. Lägg i tärnat fint rökt sidfläsk. Häll såsen över grönsakerna. Strö över gräslök.Inte världens snyggast uppläggning men old fashion och gott!

lördagen den 20:e juni 2009

Oxfile med sallad på rökt sparris, Ebbas midsommartårta






Rökdags (cigarr och sparris)


Oxfilé
- fräs yta på filen (RJ Närproducerat) - låt gå klar i ugnen på ca 100 grader till inner temp 56 grader.

Sallad - koka, kyl och dela färskpotatis. Rök sparris med alspå i ca 10 min. Blanda potatis, sparris och tomater.

Tårta - Ebbas tårta med grädde och Tjörngubbar.

torsdagen den 18:e juni 2009

Favorit i repris - fläskstek, salviasmör och sallad, Tjörngubbar






Första middagen på Tjörn med en lång sommar framför oss....

Fläsk
- fin kotlettrad från RJ närpoducerat, Orust, http://www.rjnarproducerat.se/ snittas och körs in i ugnen på 150 grader med salt och peppar. Dra på grillelementet i slutet för knaprig svål....

Sallad - blandade blad, avokado, tomat och gurka

Smör - nyplockad salvia blandas med rumsvarmt smör och citron
Jordgubbar - Tjörngubbar med vispgrädde

Kycklingsoppa


Soppa - häll upp vatten, släng i kyckling (gärna lårbitar), lite Voltair fuskbuljong, lite tärnad morot och palsternacka, ett par torkade svampar (trattisar), hackad paprika (eller andra grönsaker man har hemma), paprikapulver och en skvätt grädde, sjud i 30 min. Skrapa loss köttet och lägg tillbaka i soppan.

tisdagen den 16:e juni 2009

Fläskkotlett med portvinssås, sallad


Kotlett - salta och peppra, stek

Sås - koka ner portvin, i med lite grädde och japansk soya, koka ihop.

måndagen den 15:e juni 2009

Lammnjure i dijonsås, fylld lammbog






Lammnjure - dela njuren på längden och putsa bort det vita hårda i mitten. Panera i lite vetemjöl, salt och peppar, stek ljust rosa i smör. Servera tillsammans med en senapssås - fräs lite charlottenlök och rejält med dijonsenap i smör, slå på lite mousserande vitt vin, koka ihop, vänd sedan ner vispad grädde - såsen blir fluffig och lätt. Innan servering läggs hackad persilja i.

Sallad till de som inte gillar njure

Lammbog - urbenad lammbog fylls med rosmarin, vitlök och smör och lite olivolja, bind upp och låt gå i 175 grader ett par timmar. Servera med stekta champinjoner tillsammans med citronskal och lite citronsaft.