onsdagen den 29:e april 2009

Kalvinnanlår stekt i vitlöks/örtsmör, potatissallad


Kalv - banka ut köttet tunt, salta och peppra. Enkelpanera i lite vetemjöl och stek sedan hastigt i het panna i vitlöks/örtsmöret som blev över sen i söndags.

Servera med ljummen potatissallad.

tisdagen den 28:e april 2009

Sommarcarbonara


Sommarcarbonara - koka färskpotatis al dente.

Sås - fräs strimlat rökt sidfläsk med charlottenlök, slå på vitt vin och grädde, koka i hop. Innan servering läggs ett par äggulor och gröna ärtor i, sjud/värm kort. Svartpeppar och lite parmesan.

Stekt rökt sidfläsk, potatis och ägg


Skogshuggarmiddag...

Rökt sidfläsk från Bromma Chark, stekt nypotatis och zucchini (Italien) och stekt ägg.

Serverades med sallad, inlagda små gurkor och Baby Rays hickorey (köpe!) sås.

måndagen den 27:e april 2009

Sparris med hollandaise, grillad entrecote med grönsaker och vitlökssmör




Sparris (Tyskland) - skala och koka i saltat vatten i ca 10 min beroende på tjocklek.

Hollandaise - skira smör, vispa ihop ett par äggulor på svag värme (igen äggröra här!). När äggen tjocknat droppas smöret i under vispning. Salta och lite cayennpeppar och en halv pressad citron rörs ner.

Köttet - salta och peppra, grilla hastigt på hög värme. Servera med grillad zuccini och grillad (förkokt) färskpotatis.

Smör - rör ihop, rumsvarmt smör, salt, peppar, riven vitlök och persilja. Kyl.

söndagen den 26:e april 2009

Matkurs - confiterad griskind o äppelsallad - tagliatelle med saffran o hjärtmusslor - rödtunga med bönor, färskpotatis, tomat, vitvinssås- pannacotta









Matkurs med fyra rätter för åtta personer.

Griskind - salta och peppra griskinden, lägg kinderna i en gryta och täck med olivolja, lägg i ett par krossade vitlöksklyftor. Låt gå i 100 grader i ugn i 5 timmar. Kyl. Ta bort det stelnade fettet och skiva kinden i tunna skivor och stek knaprigt. Servera med en sallad på ruccola, romansallad, lollo rosso minigurka, lättsockrade stekta äpplen och vinegrett.

Pasta - fräs saffran, vitlök, charlottenlök i smör, slå på vittvin och grädde - koka ihop.

Rödtunga - dela filéen i två delar och rulla ihop, salta och peppra och baka i ugnen på 70 grader tills fisken "stannat".

Vitvinssås - koka fond på skrov, vitt vin, vatten och rotfrukter (jag fick tag i ett hälleflundra skrov på ca 1 kg från Fiskeläget i Hötorgshallen....kanon). Fonden får koka i ca 1 1/2 timme tills den är riktigt koncentrerad. Koka sedan såsen på fond, vitt vin och grädde.

Servera fisken med stekt färskpotatis med rivet citronskal och gräslök (förkoka potatisen och stek sedan i smör med skal och örter), flageoetbönor (blötlagda i 8 tim och sedan kokta i saltat vatten och lagerblad) och torkade småtomater (70 grader i ugnen i ca 3 timmar)

Pannacotta - sjud 6 dl grädde, lite socker och ett par vaniljstänger. Skrapa ur vaniljen och rör i 4 blötlagda gelatinblad. Kyl i formar som klätts med plastfilm. Servera uppstjälpa med färsla bär.

Ugnsbakad kolja, färskpotatis och sparris



Kolja - ta ur fisken och lägg in ett par citronklyftor, persilja salt och peppar i buken. Baka i 100 grader i ugnen i drygt 1 tim.

Servera med lättkokt sparris och kokt färskpotatis (bägge från i vart fall rätt sida medelhavet -Italien - kan våren vara på gång?)

Nysvängd mayo med rivet citronskal

torsdagen den 23:e april 2009

Lammgryta


Lamm - fräs lök, mango chuney och curry i smör. Lägg i grytbitar av lamm och fräs ytterligare en stund, slå på grädde och lite vatten. Sjud grytan i ett par timmar. Salta. Servera med ris.

onsdagen den 22:e april 2009

Fiskgryta


Gryta - fräs skivad morot, lök, vitlök och potatis i olivolja tillsammans med saffran. Släng i generöst med nyriven ingefära, hackad dill och gräslök. Häll på en knapp halv flaska vin (jag hade en öppnad rosé som jag använde). Lägg sedan i hackade tomater, lite svarta oliver och fisken i bitar (sej och lax) och lite grädde - sjud i 10-15 min.

Servera med dillmayo och färskt bröd.

tisdagen den 21:e april 2009

Japansk skåprensare




Nudlar med grejer...

Nudlar - koka en buljong på vatten, torkad konbu-tång, svart sjögräs (eller vad man råkar ha hemma), lite japansk fiskbuljung (pulver), släng sedan ner Inaka Odun nudlar i lagom mängd och koka 5 - 10 min beroende på grad av al dente. I slutet la jag i lite frysta gröna ärtor och misopasta.

Servera med tunt skivad biff (som hittades i frysen) och inlagda japanska grönsaker. Te


Allt japanskt från Japanska Torget, Tegnergatan.

måndagen den 20:e april 2009

Revbensspjäll, klyftpotatis



Spjäll - gör en glaze av hoisinsås, coca-cola, baby ribs barbecue sauce, rökessens, hackad vitlök, salt peppar och en finhackad habanero. Pensla på och skjuts in iugnen på 175 grader i ca 1 tim.

Potatis - klyfta och pensla några med glazen, några med olja och grönpeppar, och några med bara salt och peppar (eller vad man har hemma) 1 timme på 200 grader.

Preptid -10 min, resten sköter ugnen.

Serverade med lite överbliven bea från helgen.

söndagen den 19:e april 2009

Stekt inlagd strömming med dillmayo, grillade lammracks med bön och potatissallad, ostar, rabarberpaj med vaniljsås





Strömming - stek dubbelflundra fylld med lite kaviar och dill, panerad i rågmjöl. Lägg sedan in flundrorna i 1-2-3 lag med lite skivad purjo. Servera med rödlök och nygjord dillmayo.

Lamm - marinera racksen med mortlad vitlök, timjan och olivolja, salt och peppar. Grilla med träkol.

Bönor och tärnad potatis.

Ebbas rabarberpaj och vaniljkräm ( ett par dl grädde får sjuda med vaniljstång och äggulor och socker)

Entrecote, rösti och bea, ostar







Ungarna och Ebba skriker på Bea!

Entrecote får gå hel med salt och peppar i 80 grader i 4 timmar till ca 58 grader.

Bea - hade inget vitt vin så det blev reduktion på rosévin istället - funkade bra!

Rösti på riven potatis, salt och peppar, steks i smör och rapsolja. Riv lite parmesan över potatiskakan inna servering

Ostar och handgjorda knäckebröd från Hannas Lilla delikatessbod på Ängbytorg http://www.brommasidan.se/lilladelikatessboden/

Bloggen 1 år - 365 middagar


Foto: Webbild.com, http://www.webbild.com.

Tacofestival med elak salsa


Färs på nymald högrev.

Salsa - koka ihop krossade tomater, hackade tomater, lök, paprikapasta (stark), 1 habanero, tequila, citron, salt till lagom konsistens.

torsdagen den 16:e april 2009

Blomkålssoppa


Soppa - lägg ner ett par blomkålshuvuden i vatten tillsammans med en knippe persilja och lite repad timjan, salt och peppar. Koka i 20 min, mixa slät. Häll i lite grädde och koka ihop ytterligare en stund, red eventuellt av.

Servera med knaperstekt rökt sidfläsk (sista biten gick nu..), persilja, ev lite olivolja och ostmacka.

12 minuterspasta med gorgonzola mm


Koka pastan....

Sås - fräs lite zucchini, broccoli i smör, lägg i en bit gorgonzola och en skvätt grädde.

Klart på 11 min medan pastan kokar.

onsdagen den 15:e april 2009

Kolja, brynt potatisterrine, knaprigt rökt sidfläsk och tomatsås


Fortfarande inte hunnit handla så det blev att koka soppa på spiken. Hittade lite koljafilé i frysen och terrinen från påskafton.

Kolja - salta peppra och stek på hög värme, låt gå klar i ugnen på 80 grader.

Terrine - överbliven terrine från i påskas stektes i brynt smör (bättre än när den serverades rumstempererad)

Tomatsås - koka ihop lite olivolja, citronsaft och passerade/krossade tomater, salt och peppar i ca 30 min.

Servera med svarta oliver och knaperstekt rökt sidfläsk.

tisdagen den 14:e april 2009

Hemma i stan igen med tomt kylskåp - risotto på vad som finns hemma


Risotto - fräs charlottenlök, repad timjan och avorioris i lite olivolja och smör, slå på ett par dl vitt vin som får koka in. Spä sedan med buljong till al dente, i slutet läggs tärnat rökt bogfläsk, gröna ärtor, mycket parmesan och en klick smör i. Låt vila under lock i 10 min. Rev lite gräslök över.

söndagen den 12:e april 2009

Gräddstuvad pytt-i-panna


Pytt - rester från gårdagens lammstek, fin korv (typ Falu) från RJ Närproducerat på Orust och ett paket bacon tärnas. Samma sak gäller för ett gäng kokad fast potatis. Fräs allt i smör med lite vårlök, salt och mycket svartpeppar. Servera med äggula, nyplockad gräslök och rödbetor. HP sauce är också alltid funkis.

Sill med tillbehör, lammstek med potatisterrine och torkad tomat



Sill - matjesfiléer, kokt potatis, ägg, vårlök, rödlök, rödbetor hackas. Servera med kapris och äggula.

Lamm - steken gnids in med timjan, vitlök, salt och peppar, lägg steken på ett bläck med lite timjan, lök och rött vin - stek i ugn på 100 grader och ta ut vid dryga 60 grader innertemp. Koka ihop vinet innan servering till en rödvinssås.

Potatisterrine - skiva fast potatis tunt. Häll lite tryffelolja i en brödform och varva sedan potatis, lite lagrad ost, vitlök, salt och peppar. Slå på grädde så att det täcker. Vila i ca 30 min och häll sedan bort grädden - täck med smörpapper och tryck till så att all luft trycks ut . Baka terrinen i ugn på 150 grader i ca 1 1/2 tim. Kyl under tryck så att terrinen blir kompakt. Vila i kylen under natten. Servera rumstempererad med lite hett skirat smör.
Tomater - dela små cocktailtomater, salta lite och låt tomaterna gå i samma ugn som lammet tills nästan all vätska är borta.

fredagen den 10:e april 2009

Middag borta

Idag blir det middag hos Sollan och PA. Åter imorgon med lammstek - otippat?

torsdagen den 9:e april 2009

Sashimi på fjärsing och passionsfrukt, ugnsbakad kolja med champinjoner



Sashimi - den pinfärska favoritfirren fjärsing (fiskhandlaren i Stenungsusnd) filéas och skivas tunt, servera med passionsfrukt och ett par droppar japansk soya.

Kolja - filéer läggs på ett smort bläck, salta och peppra, riv lite citronskal och baka i ugn på 100 grader.

Servera med skogschampinjoner frästa med lite vitlök och citronsaft. Sås på creme fraiche, vitlök och dill, salt och peppar.

Mot Tjörn


Te och macka efter att ha landat på Tjörn för påsken (snart sommar...)

onsdagen den 8:e april 2009

Någon slags moussaka


Moussaka my way - skiva aubergine tunt på mandolin, salta och dra ur/krama ur vätska. Skiva zucchini på mandolin. Tvätta och riv färsk spenat. Smula ett paket fetaost. Mal högrev, jag slängde även ner ett par vitlöksklyftor i kvarnen. Blanda färsen med salt, peppar och lite creme fraiche. Koka en bechamel. Varva sedan grönsaker, ost och bechamel - grädda i ugn på ca 175 grader 1 tim eller så.

måndagen den 6:e april 2009

Pasta med överbliven stek, spenat och bondbönor



Pasta - Steken från igår, färsk spenat från torghandlaren på Brommaplan som hittat ut i vårsolen igen, bondbönor från samma kille, lite vårlök, grädde och vitt vin fick koka ihop till en riktigt bra måndagspasta.

Kokt rimmat sidfläsk med bönsallad, karré med kantarellsås, hallon och björnbärsglass




Rimmat fläsk - sjud det rimmade sidfläsket i ca 1 1/2 timma, skär en tunn skiva och servera med en sallad på svartabönor, ruccola och vinegrettdressing. Lite lök och rödvinsreduktion ringlades över.

Fläskkarré - marinera steken i rödvin och örter/vitlök i ett par timmar (inspiration Annika på http://www.smaskens.nu/2009/04/helstekt-rodvinsmarinerad-flaskkarre.html), kör sedan steken på låg värme ca 80 grader i många timmar..... jag plockade min efter 6 timmar på 60 grader (rosa och saftigt) - många låter fläsket gå långt längre 70 grader + men jag tycker det är att förstöra köttet.

Kantarellsås på portvin och grädde.

Glass - sjud en vaniljsås på 4 äggulor, 5 dl grädde och vanilj på svag värme - kyl. Koka ihop bären med socker - kyl. Kör sedan rubbet i glassmaskin.

söndagen den 5:e april 2009

Sallad på kalvlever, hjortfilé med grönsaker



Lever - salta och peppra och stek levern på högsta värmen, vila i ugn på ca 100 grader tills rosa. Sallad med rostade pumpafrön, fetaost, kapris och inlagda rödbetor. Senapsdressing.

Hjort - köttet steks som levern till rosa. Blandade stekta grönsaker (savoykål, sockerärtor, paprika, salladslök och zucchini)

Pressgurka

lördagen den 4:e april 2009

Sikromstoast, torsk med grön ärtsås, Rache's tårta






Torsk - dela filén i portionsbitar, salta och peppra och kör i ugn på 100 grader.

Sås - koka ärter och lite persilja i bra buljong med lite vitt vin. Mixa och passera, blanka av med en klick smör.

Tärnad stekt potatis med lite timjan.

Rakels skönt dekorerade tårta