söndag 31 augusti 2008

Ulf och Ulla på middag




Korvar (lamm/vitlök och fläsk/calvados) från Taylor and Jones http://www.taylors.se/taylors_swe/index.html , stekt endive med äpple

Helstekt ekologisk & hängmörad biff (från pojkarna i Näsby Park), rostade palsternackor, japansk sesamdressing, hemmatorkade minitomater. Stek köttet på 75 grader tills innertemp är 58 grader. Torka delade tomater i ugnen på ca 50 grader med öppen lucka i ca 5 timmar. Dressing på japasnk soya, Honteri Mirin-Fu (majssirap+risvinäger - finns på Japanska Torget)sesamfrön som mortlas, lite socker.

Madeirainkokta plommon, kondenserad mjölk kolasås och glass. Koka en konservburk (yepp Burken i sig) helt täckt av vatten i 3 timmar. Öppna - och där är kolasåsen. Rör ut med lite grädde om den blir för kompakt.

lördag 30 augusti 2008

Kalvrack




Kalvrack från Erland och Ivars Charkuterier i Näsby Park (http://www.olioli.se/kundifokus/erlandsochivars.htm - väl värt en resa !). Stek på köttet och låt gå klart på 75 grader i ugnen till innetemperatur på 58 grader. Skiva i tunna skivor tvärs köttet.

Sallad på tomater, sallad och rostade pumpafrön

Bresaula och mozzarella

torsdag 28 augusti 2008

Ärtor och fläsk


Ärtsoppa - blötlägg gula ärtor ca 12 timmar i lite saltat vatten. Slå av vattnet och på med nytt så att det täcker och lite till. Lägg i en rejälbit rimmat fläsklägg och koka på svag värme med lite timjan och lagerblad i ca 1 1/2 timme. Skär läggen i bitar ochservera med ärtorna.

onsdag 27 augusti 2008

Enklare middag

Te och mackor med sköna pålägg - taleggio, Fransk bondost och Salami Sopressa

Äggröra

Stora Mossen

Två korv med bröd (en med gurkmayo!) och blaskigt kaffe i Mossens ishall.......

måndag 25 augusti 2008

Panerad fläskfilé, tomatsås, risotto


Fläskfilé - Putsa filén och vänd den i vetemjöl, salt och peppar - stek i smör

Tomatsås med basilika och vitlök - koka ihop tomater, citron och vitt vin, mixa slät med basilika och vitlök

Risotto med saffran och en rejäl näve riven parmesan

söndag 24 augusti 2008

Chili con carne, fikondessert



Chili con carne - tärna "kok kött" (t ex bog) och koka med tomat, lök, vitlök, fond, lagerblad och chili i ca 4 timmar. Vänd i slutet ner vita bönor.

Fikon med blåbärs glass - låt fikonen gå i ugnen i ca 100 grader i 45 min. Gör en glass på turkyougurt, sirap och färska blåbär

Mat gig + kalvstek



Matgig till 40 års fest (40 personer)

- Förrätt: Laxtartar, sommarkantarell och löjromssås

- Buffé
  • Ceasarsallad
  • Italienskminihamburgare
  • Bönsallad
  • Skinka och fikonsallad
  • Knäckkokta morötter
  • Ostar
Dessert: Vit chokladmousse, blåbär och hallon


Själva äter vi kalvstek med pressgurka och kantarellsås



fredag 22 augusti 2008

Japanskt




Shabu shabu

Koka en buljong på vatten och tång (tex plockad i västerhavet i juli...)

Koka blandade grönsaker, tofu och fin hängmörad biff hastigt i buljongen (köttet håller man mellan pinnarna och drar genom buljongen i ca 5 sek - klart!)

Doppa i en sås av japansk soya, risvinäger, malda sesamfrön och socker. Syltade japanska grönsaker passar bra till.

I slutet så kokar man fina japanska nudlar i buljongen


Allt finns att köpa på Japanska Torget http://www.japanskatorget.com/

Pasta carbonara

Pasta med bacon, ägg, grädde och vin

onsdag 20 augusti 2008

Pasta ragu a k a "köttfärssås"


Köttfärssås - nymald högrev (grova skivan), fräses i olivolja med lök och vitlök. Lägg i en bra klick tomatpure och vitt vin + lite fond (Voltairs). Låt koka i hop med burk med bra konserverade tomater. Hacka i basilika och bladpersilja.

Romansallad med nya favoriten hallonvinäger från Hanna på Ängby Torg. http://www.lilladelikatessboden.se/

tisdag 19 augusti 2008

Vegetarisk lasagne, salciccia, vaxbönor


Lasagne - varva spenatplattor med zuccini, rödlök, blomkål och vitlök, mozzarella och riven västerbotten. Häll på bechamelsås mellan lagren.

Vaxbönorna steks i smör.

Nästan veggo

Nykokta rödbetor med persilja och brieost. Citron, salt och smör

söndag 17 augusti 2008

Oxfile med gåsleversås


Oxfilé - Stek filen i het panna och låt gå klar i ugnen på ca 100 grader tills köttet är 58 grader.

Gåsleversås - fräs lite charlottenlök i smör, lägg i ett par matskedar av bra gåslever(pastej), koka ihop med lite vitt vin och grädde och ett par droppar mild soya. Droppa i lite bra tryffelolja. Koka ihop och mixa till slät sås. Hälsokost...

lördag 16 augusti 2008

Lammfärsbiffar och plankad sås


Lammfärsbiffar - mal lambog och gör en smet av färsen, vitlök, grädde, persilja och ströbröd. Stek i smör

Plankad sås från Viksjö golfrestaurang (med en pepparrotstvist) - gör egen mayo (äggulor, vinäger, senap, salt, peppar och citron - vispas ihop sakta med neutral olja), blanda i riven västerbottenost, hackad saltgurka och riven pepparrot.

Rostade palsternackor

Snabbsyrad sallad - blanda citron och salt, vänd i salladen

torsdag 14 augusti 2008

Laxburgare a k a laxwallenbergare


Mal laxen fint - blanda en smet av färsen, ägg, grädde och ströbröd. Stek sedan burgarna i smör.

Stekt ris med basilika

Kall sås på turkyogurt och vitlök och persilja

Sallad

onsdag 13 augusti 2008

Kyckling med kantareller. Polenta


Kokt kyckling i vermouthsås - koka kycklingen (lårfilé) i buljong med lite vit torr vermouth i ca 15 min. Red av med en skvätt grädde och maizena. Hacka i en näve persilja.

Stekta kantareller och oliver

Polenta - koka majsgrynen i buljong i ca 15 - 20 min. Släng i en näve parmesan och lite smör.

tisdag 12 augusti 2008

Nr 64 - Fläsk i gröncurry, grönsaker (Thai)


Finstrimlad fläskkotlett, blomkål, gul zuchini, broccoli, sugarsnaps och bambuskott fräses i lite sesamolja. Ca 1 msk tamarindpasta, ett par limeblad och rejält med grön curry. Häll på kokosmjölk - låt koka ihop.

måndag 11 augusti 2008

Wienerschnitzel


Schnitzel - banka ut kalvinnanlår lagom tunnt, dubbelpanera (vetemjöl, ägg, ströbröd) stek i smör

Hemma från Tjörn - Italienskt


Drink på mixad vattenmelon, lite socker och is. Toppa med lite tonic.

Diverse kallskuret - en tryffelsalami blev kvällens favorit.

Stekt salsiccia

Pasta med tomatsås.

Lördagmiddag hos Sollan och PA

Vi äter borta - fixar dock en calvasås till kalvfilén

fredag 8 augusti 2008

Helstekt entrecoté


Välhängd entrecote från RJ Närproducerat får gå i 75 grader ett par timmar till ca 60 grader

Sås på finhackade: tomater, gurka, paprika och vitlök utrört i creme fraiche - salt och peppar

Nyplockad potatis från Sollan och PA på Allévägen

torsdag 7 augusti 2008

Fläskstek med calvadossås




Kotlettrad späckad med salvia får gå i ugnen i 75 grader i ca 5 timmar

Calvadossås - fräs charlottenlök i smör, häll på koncentrerad äppeljuice och ca 1 dl calvados, en halv buljongtärning och 3 dl grädde - koka i hop under ca 1 timme

Fräs endiver och äpplen med lite socker och salt

Drick Chateau d´Issan (Margaux) från 1964

Rök sedan en god cigarr!

onsdag 6 augusti 2008

2 * WO

Middag 1 hos Kalle och Helena och middag 2 hos Pontus och Christina - är tillbaka vid spisen imorgon

måndag 4 augusti 2008

Tagliatelle med kantarellsås


Sås - fräs lök och svamp i smör, slå på grädde och låt koka ihop. Rör i lite ädelost.

söndag 3 augusti 2008

Äggsallad, fläskfiléfläta, nyplockade björnbär




Fläskfilé - dela fileén i tre delar, marinera med salvia, vitlök, balsamvinägercreme och bacon. Fläta ihop och grilla. Servera med risotto.

lördag 2 augusti 2008

Stekt saltmakrill, nyplockade Tjörn-björnbär



Stekt makrill - lägg i smör och bra med salt i pannan och stek sedan makrillen klar

Gräddstuvad spetskål med purjolök, dill och potatis + lite vitt vin

Björnbär med socker och mjölk

Röka lax och grilla entrecoté






Nyrökt lax med romsås

Helgrillad och temarinerad entrecoté, salsa och avocadosallad


Laxen röks i alspån och lite enris i ca 20 minuter. Servera med romsås av stenbitsrom, creme fraiche och dill

Entrecote - rulla köttet i rejält med svart te, salt och peppar - grilla


Salas - koka ihop hackade tomater, majs, paprika, chili, vitlök och apelsinjuice, salt. Kyl