söndagen den 31:e augusti 2008

Ulf och Ulla på middag




Korvar (lamm/vitlök och fläsk/calvados) från Taylor and Jones http://www.taylors.se/taylors_swe/index.html , stekt endive med äpple

Helstekt ekologisk & hängmörad biff (från pojkarna i Näsby Park), rostade palsternackor, japansk sesamdressing, hemmatorkade minitomater. Stek köttet på 75 grader tills innertemp är 58 grader. Torka delade tomater i ugnen på ca 50 grader med öppen lucka i ca 5 timmar. Dressing på japasnk soya, Honteri Mirin-Fu (majssirap+risvinäger - finns på Japanska Torget)sesamfrön som mortlas, lite socker.

Madeirainkokta plommon, kondenserad mjölk kolasås och glass. Koka en konservburk (yepp Burken i sig) helt täckt av vatten i 3 timmar. Öppna - och där är kolasåsen. Rör ut med lite grädde om den blir för kompakt.

lördagen den 30:e augusti 2008

Kalvrack




Kalvrack från Erland och Ivars Charkuterier i Näsby Park (http://www.olioli.se/kundifokus/erlandsochivars.htm - väl värt en resa !). Stek på köttet och låt gå klart på 75 grader i ugnen till innetemperatur på 58 grader. Skiva i tunna skivor tvärs köttet.

Sallad på tomater, sallad och rostade pumpafrön

Bresaula och mozzarella

torsdagen den 28:e augusti 2008

Ärtor och fläsk


Ärtsoppa - blötlägg gula ärtor ca 12 timmar i lite saltat vatten. Slå av vattnet och på med nytt så att det täcker och lite till. Lägg i en rejälbit rimmat fläsklägg och koka på svag värme med lite timjan och lagerblad i ca 1 1/2 timme. Skär läggen i bitar ochservera med ärtorna.

onsdagen den 27:e augusti 2008

Enklare middag

Te och mackor med sköna pålägg - taleggio, Fransk bondost och Salami Sopressa

Äggröra

Stora Mossen

Två korv med bröd (en med gurkmayo!) och blaskigt kaffe i Mossens ishall.......

måndagen den 25:e augusti 2008

Panerad fläskfilé, tomatsås, risotto


Fläskfilé - Putsa filén och vänd den i vetemjöl, salt och peppar - stek i smör

Tomatsås med basilika och vitlök - koka ihop tomater, citron och vitt vin, mixa slät med basilika och vitlök

Risotto med saffran och en rejäl näve riven parmesan

söndagen den 24:e augusti 2008

Chili con carne, fikondessert



Chili con carne - tärna "kok kött" (t ex bog) och koka med tomat, lök, vitlök, fond, lagerblad och chili i ca 4 timmar. Vänd i slutet ner vita bönor.

Fikon med blåbärs glass - låt fikonen gå i ugnen i ca 100 grader i 45 min. Gör en glass på turkyougurt, sirap och färska blåbär

Mat gig + kalvstek



Matgig till 40 års fest (40 personer)

- Förrätt: Laxtartar, sommarkantarell och löjromssås

- Buffé
  • Ceasarsallad
  • Italienskminihamburgare
  • Bönsallad
  • Skinka och fikonsallad
  • Knäckkokta morötter
  • Ostar
Dessert: Vit chokladmousse, blåbär och hallon


Själva äter vi kalvstek med pressgurka och kantarellsås



fredagen den 22:e augusti 2008

Japanskt




Shabu shabu

Koka en buljong på vatten och tång (tex plockad i västerhavet i juli...)

Koka blandade grönsaker, tofu och fin hängmörad biff hastigt i buljongen (köttet håller man mellan pinnarna och drar genom buljongen i ca 5 sek - klart!)

Doppa i en sås av japansk soya, risvinäger, malda sesamfrön och socker. Syltade japanska grönsaker passar bra till.

I slutet så kokar man fina japanska nudlar i buljongen


Allt finns att köpa på Japanska Torget http://www.japanskatorget.com/

Pasta carbonara

Pasta med bacon, ägg, grädde och vin

onsdagen den 20:e augusti 2008

Pasta ragu a k a "köttfärssås"


Köttfärssås - nymald högrev (grova skivan), fräses i olivolja med lök och vitlök. Lägg i en bra klick tomatpure och vitt vin + lite fond (Voltairs). Låt koka i hop med burk med bra konserverade tomater. Hacka i basilika och bladpersilja.

Romansallad med nya favoriten hallonvinäger från Hanna på Ängby Torg. http://www.lilladelikatessboden.se/

tisdagen den 19:e augusti 2008

Vegetarisk lasagne, salciccia, vaxbönor


Lasagne - varva spenatplattor med zuccini, rödlök, blomkål och vitlök, mozzarella och riven västerbotten. Häll på bechamelsås mellan lagren.

Vaxbönorna steks i smör.

Nästan veggo

Nykokta rödbetor med persilja och brieost. Citron, salt och smör

söndagen den 17:e augusti 2008

Oxfile med gåsleversås


Oxfilé - Stek filen i het panna och låt gå klar i ugnen på ca 100 grader tills köttet är 58 grader.

Gåsleversås - fräs lite charlottenlök i smör, lägg i ett par matskedar av bra gåslever(pastej), koka ihop med lite vitt vin och grädde och ett par droppar mild soya. Droppa i lite bra tryffelolja. Koka ihop och mixa till slät sås. Hälsokost...

lördagen den 16:e augusti 2008

Lammfärsbiffar och plankad sås


Lammfärsbiffar - mal lambog och gör en smet av färsen, vitlök, grädde, persilja och ströbröd. Stek i smör

Plankad sås från Viksjö golfrestaurang (med en pepparrotstvist) - gör egen mayo (äggulor, vinäger, senap, salt, peppar och citron - vispas ihop sakta med neutral olja), blanda i riven västerbottenost, hackad saltgurka och riven pepparrot.

Rostade palsternackor

Snabbsyrad sallad - blanda citron och salt, vänd i salladen

torsdagen den 14:e augusti 2008

Laxburgare a k a laxwallenbergare


Mal laxen fint - blanda en smet av färsen, ägg, grädde och ströbröd. Stek sedan burgarna i smör.

Stekt ris med basilika

Kall sås på turkyogurt och vitlök och persilja

Sallad

onsdagen den 13:e augusti 2008

Kyckling med kantareller. Polenta


Kokt kyckling i vermouthsås - koka kycklingen (lårfilé) i buljong med lite vit torr vermouth i ca 15 min. Red av med en skvätt grädde och maizena. Hacka i en näve persilja.

Stekta kantareller och oliver

Polenta - koka majsgrynen i buljong i ca 15 - 20 min. Släng i en näve parmesan och lite smör.

tisdagen den 12:e augusti 2008

Nr 64 - Fläsk i gröncurry, grönsaker (Thai)


Finstrimlad fläskkotlett, blomkål, gul zuchini, broccoli, sugarsnaps och bambuskott fräses i lite sesamolja. Ca 1 msk tamarindpasta, ett par limeblad och rejält med grön curry. Häll på kokosmjölk - låt koka ihop.

måndagen den 11:e augusti 2008

Wienerschnitzel


Schnitzel - banka ut kalvinnanlår lagom tunnt, dubbelpanera (vetemjöl, ägg, ströbröd) stek i smör

Hemma från Tjörn - Italienskt


Drink på mixad vattenmelon, lite socker och is. Toppa med lite tonic.

Diverse kallskuret - en tryffelsalami blev kvällens favorit.

Stekt salsiccia

Pasta med tomatsås.

Lördagmiddag hos Sollan och PA

Vi äter borta - fixar dock en calvasås till kalvfilén

fredagen den 8:e augusti 2008

Helstekt entrecoté


Välhängd entrecote från RJ Närproducerat får gå i 75 grader ett par timmar till ca 60 grader

Sås på finhackade: tomater, gurka, paprika och vitlök utrört i creme fraiche - salt och peppar

Nyplockad potatis från Sollan och PA på Allévägen

torsdagen den 7:e augusti 2008

Fläskstek med calvadossås




Kotlettrad späckad med salvia får gå i ugnen i 75 grader i ca 5 timmar

Calvadossås - fräs charlottenlök i smör, häll på koncentrerad äppeljuice och ca 1 dl calvados, en halv buljongtärning och 3 dl grädde - koka i hop under ca 1 timme

Fräs endiver och äpplen med lite socker och salt

Drick Chateau d´Issan (Margaux) från 1964

Rök sedan en god cigarr!

onsdagen den 6:e augusti 2008

2 * WO

Middag 1 hos Kalle och Helena och middag 2 hos Pontus och Christina - är tillbaka vid spisen imorgon

måndagen den 4:e augusti 2008

Tagliatelle med kantarellsås


Sås - fräs lök och svamp i smör, slå på grädde och låt koka ihop. Rör i lite ädelost.

söndagen den 3:e augusti 2008

Äggsallad, fläskfiléfläta, nyplockade björnbär




Fläskfilé - dela fileén i tre delar, marinera med salvia, vitlök, balsamvinägercreme och bacon. Fläta ihop och grilla. Servera med risotto.

lördagen den 2:e augusti 2008

Stekt saltmakrill, nyplockade Tjörn-björnbär



Stekt makrill - lägg i smör och bra med salt i pannan och stek sedan makrillen klar

Gräddstuvad spetskål med purjolök, dill och potatis + lite vitt vin

Björnbär med socker och mjölk

Röka lax och grilla entrecoté






Nyrökt lax med romsås

Helgrillad och temarinerad entrecoté, salsa och avocadosallad


Laxen röks i alspån och lite enris i ca 20 minuter. Servera med romsås av stenbitsrom, creme fraiche och dill

Entrecote - rulla köttet i rejält med svart te, salt och peppar - grilla


Salas - koka ihop hackade tomater, majs, paprika, chili, vitlök och apelsinjuice, salt. Kyl