torsdagen den 31:e juli 2008

Si(iiii)ll från västerhavet


Stekt sill och kokt potatis


Sillfiléer marineras i olivolja, vitlök, dill, salt och peppar i ett par timmar. Stek sedan i smör och servera med nypotatis och tomatsallad.

Fiskgryta


Fiskgryta - Fräs gullök, purjolök, paprika och saffran, chili i olivolja. Slå sen på bra burktomater och ett par färska tomater i bitar, en halv flarra vittvin, lite fond och grädde, lite skivad potatis och morot. Salt och peppar. Låt koka en stund. Lägg sedan i lite olika fasta fiskar i skapliga bitar (lax, kattfisk och lubb). Koka 5 -10 minuter. Ös i dill.

tisdagen den 29:e juli 2008

Ebba fixar middag

Pasta med tomatsås

T-bone

Grillad t-benstek från hallen i GBG.

Potatissallad med tryffeldressing

Inkokta nektariner och nyplockade björnbär, vaniljglass.


Potatisen kokas och kyls. Dressing på citron, lite vitvinsvinäger, salt och peppar, en hel hackad tryffel, tryffelolja, rapsolja

Nektariner och björnbär kokas i röd vermouth, balsamico creme, kanel och socker. Kyl.

söndagen den 27:e juli 2008

Nyplockade musslor och oxfilé







Tre sorters mussla - rökta (al och timjan), grillad med vitlök och gräslökssmör, moules mariné

Helgrillad oxfilè med gräddstuvad spetskål

Tång från västerhavet på tork för framtida shabu shabu

lördagen den 26:e juli 2008

Karré och stekt ris





Dragon och vitlökskryddad karré

Citron och vitlökssmör


Stekt örtris

Sallad med limevinegrett

Allt från sommarköket

KENT


Middag på krogen i GBG sedan "Vy från ett luftslott" på Slottsskogsvallen!! Enjoy!


http://sonybmg.se/kent/kent-vyfranettluftslott(punksjumpupremix)-320.zip

torsdagen den 24:e juli 2008

Kräftor, rödbetssallad



Rödbetssallad med nykokta betor, knaperstekt bacon, saltrostade solrosfrön, fetaost och ruccola

Örtmarinerad fläskfilé och sommarkantarellsås

Fläskfilé - Rulla filén i torkade örter, stek på för yta och låt gå klar i ca 100 grader i ugnen.

Kantarellsås

Sallad och potatis

tisdagen den 22:e juli 2008

Skaldjur, tre sorters såser



Nykokta krabba och kräfta från Johan i Kårevik

Tre såser - aioli, dill mayo och romsås

Grillad entrecote med tryffelsmör



Grillad entrecote marinerad i rökmarinad


Tryffelsmör - blanda hackad tryffel, tryffelolja och smör

Sollans sallad

söndagen den 20:e juli 2008

Biff Rydberg

Biffrydberg - stektpotatis, oxfile, lök, äggula och senapsgrädde

Öl och snaps

lördagen den 19:e juli 2008

Kebab med pitabröd, Champinjoner a´la grecce, Ananas och gubbar











Kebabspett marinerade i balsamvinägercreme och timjan

Champinjoner steks i vitlök, olivolja, citron och vitt vin

Grekyougurt med vitlök

fredagen den 18:e juli 2008

Oxfilé med tryffel, Krusbärskräm



Helstekt oxfilé med tryffelsås och bondbönor

Ebbas nykokta och ljumna krusbärskräm


torsdagen den 17:e juli 2008

Fisk och skaldjurstartar - långakyd, helstekt rödspätta och remoulade



Tartar - hacka lax, och bergtunga, salta med långakyd (hårdsaltad långaromsäck från långa - SUPER!), blanda med citron och peppar och dill. Toppa med nykokta kräftor.

Helstekt rödspätta, hemkörd remoulade (mayo, finhackad pickles och lite curry)

Örtmarinerad entrecoté, matbanan



Torrmarinerad entrecoté med örter från saluhallen, mos på matbanan och chilli.

Rödvinssås

Greksallad



Bananmos - koka matbananen i ca 20 minuter, mosa med smör, grädde och chilli

tisdagen den 15:e juli 2008

Korvgryta

Kryddig korvgryta - fräs purjolök, champinjoner, chorizokorv (närproducerat från Tjörn). Blanda i tomater - färska och på burk. Lite röd chili och inlagd jalapeneo hackas ner. Koka i hop med lite creme fraiche. Vänd i kidneyböner i den varma grytan. Ris till.

Makrill favoriten




Krabba

Kokta rödbetor, smör och salt

Grillad småmakrill och den vanliga dillmayon

söndagen den 13:e juli 2008

Kalvbräss, jätte T-bone



Rökt kalvbrässallad

Grillad T-benstek, kantarellsås


Koka kalvbrässen i 5 minuter efter att ha putsat alla hinnor. Rök sen med alspån i ABU-rök i ca 15 min.

T-benstek (2,5 kg) från saluhallen i GBG, grillas på inirektvärme i ca 40 min till 58 grader.

lördagen den 12:e juli 2008

Barnfritt....




Sommardrink (röd vermouth, tonic och färska bär - pappa tar en GT)

Pocherad rödtunga, vitvinssås, gräddkokta morötter

Nyplockad sallad - senap och honungssdressing

Nyplockade hallon och smultron - ovispadgrädde och socker

fredagen den 11:e juli 2008

Lamm och choklad......



Helstekt lammytterfié med balsamico och chockladsås , blomkålspuré

Nyplockade röda och gula hallon, Marabuos mjölkchokladgrädde


Marinera filén i örter från provance, stek rosa

Sås - koka ihop balsamvinäger, mörk choklad, grädde och timjan till en koncentrerad sås

Till efterrätten - marinera hallonen i sött vin, toppa med vispad grädde med krossad mjölk choklad

torsdagen den 10:e juli 2008

Ebba fixar Sommarstugesallad (äkta)

Äkta svensk sommarstugesallad med - pasta, majs, kassler, tomat, paprika, gurka, kokta ägg och Felix färdiga salladsdressing.

onsdagen den 9:e juli 2008

Rökbiff


Rökbiff med tzatziki och lökcreme

Grönsallad



Biffen - mal högrev och entrecote till fin färs. Krydda med ngn rökig grillsås alt rökessens. Hällde även i en bra skvätt rökig Laphroig whiskey. Ett par ägg, grädde och ströbröd. Forma och grilla.

Lökcreme - skiva fin sommarlök, smält i lite smör och grönmögelost

Sollan fyller år

Sallad på serranoskinka, fikon och hemplockad sallad

Lättrimmad torskrygg, pernod och ärtsås, smörkokt potatis och svarta bönor.

Hemkörd jordgubbsglass på yogurt - choklad och brysselkexbitar


Rimma torsken i saltvatten (drygt sälta som havsvatten - a´la west coast), baka i ugnen

Sås - fräs lök, på med bra vitt vin och Pernod, lite fond - låt koka ihop. Lägg i gröna ärtor och grädde - koka ytterligare ngn halvtimme. Mixa och sila. Blanka av med lite smör. Fixa sista smaken med Pernod efter tycke och smak.

Bönor - blötlägg ca 8 timmar, koka i saltat vatten ca 1 timme.

Glömde plåta.....

tisdagen den 8:e juli 2008

Uteätande

Bara te och macka på kvällen

söndagen den 6:e juli 2008

Risotto


Risotto med rökt sidfläsk, zucccini, soltorkadtomat, purjolök

Tomatsallad

lördagen den 5:e juli 2008

Fläskotlett

Havskräftor och nysvängd aioli

Grillad fläskotlett (RJ Närproducerat) med tjock kappa, yougurtsås med tomat, gurka, vitlök och mynta

Saftkräm och mjölk

fredagen den 4:e juli 2008

Bakad makrill




Nykokta havskräftor (kokade i Guiness, lök, dill, vitlök, salt och socker)

Rostade rödbetor och sötpotatis

Foliebakad makrill - ta ur firren, fyll med citron, dill, vitlök ochsmör

torsdagen den 3:e juli 2008

Hett ute - kall mat


Rökt lax, machésallad

Lättstekt oxfile i marinad (olivolja, balsamvinäger/creme, vitlök)

Potatissallad med senapsdressing och dill

Tomatsallad

onsdagen den 2:e juli 2008

Mungbönor



Kokta rödbetor, citron, salt och smör

Grillad fläskfilé marinerad i vitt vin, salvia, timjan, vitlök och olivolja

Grillad halumi

Mungbönsallad- ruccola, tomat, avocado och mungbönor, vinegrett

tisdagen den 1:e juli 2008

Oxfilé, bea med sommarsallad


Kanon oxfilé från RJ Närproducerat (Orust) - stek snabbt och låt gå klart i ugn på ca 125 grader.

Bea - koka ihop vinäger, charlottenlök och dragon till i princip "ingenting", smält smör, vispa ihop ett par äggulor med vad som blev klar av vinägern och låt det bli krämigt över vattenbad (vispa hela tiden annars blir det äggröra...). Droppa försiktigt i det smälta smöret - vispa hela tiden. Vartefter kan man öka takten på smöret (försiktigt).

Sommarsallad (Mölnebo Hälsokost, Rönnäng, Tjörn Hemsida - sparrissallad, thailändsk spenat, kinesisk gräslök, tomater och lite blommor...