måndagen den 30:e juni 2008

Sommarfavorit - närproducerat #2




Grillad småmakri(iii)l från Kattegatt, dillmayo, färskpotatis från Tjörn och gräddstuvad mangold (Mölnebo Hälsokost, Tjörn)


Filéea och grilla småmakrill med salt och peppar

Dillmayo - 2 äggulor, dijonsenap, ett par droppar citron, vitvinsvinäger salt och peppar - mixa ihop och droppa sedan i neutral olja till önskad tjocklek. Ös i massor med dill.

söndagen den 29:e juni 2008

Närproducerat



Rödvinsmarinerad entrecoté från RJ Närpruducerat http://www.rjnarproducerat.se/ (Orust) med tomat och ruccolasallad (tomater från Mölnebo, Tjörn, och egen ruccola)

Bönsallad med vitlök och timjan

Ebbas frysta Brysselkex ("tjeks") special

Rödvinsmarinad - rödvin, vitlök, smulade lagerblad, salt och peppar - låt köttet dra i 5 - 6 timmar.

lördagen den 28:e juni 2008

Tjörn"börjare"


Hamburgare med kräftstjärtar, ärtskott, rödlök, mozzarella och dillmayo

fredagen den 27:e juni 2008

Före, under efter




Havskräftor - 30 minuter gamla från Johan i Kårevik! Kärlek..

Dillmayo

Tryffelmayo


Koka kräftorna i saltat vatten (kallsup), lite socker, 1 flarra Chimay Bleu, massa dill. Låt kräftorna koka upp - inte en sekund mer - , ta bort från spisen och kyl i spadet, pronto

Te, macka och migrän

Ingen vidare matdag...

onsdagen den 25:e juni 2008

Vi gör det enkelt - helfabrikat!


Plicketeplock: bresaula, parmaskinka och nektarin, ljummen minichevre, oliver, lite olika salami, gurk och avokadosallad, tomat och mozzarella, bröd, kapris und vino rosso

Bandpasta med ragu a k a spagetti med köttfärssås


Köttfärssåsen - fräs tomatpure och sommarlök i olivolja. Sedan i med färs eller finhackat nötkött, en skvätt rödvin, lite balsamvinäger (eller creme), en burk bra tomater, lite buljong, vitlök och en splash grädde.

Som vanligt så kapar vi färska lasagneplattor till bandpasta (idag bred)

måndagen den 23:e juni 2008

Retrotvist


Helstekt oxfilé med gorgonzolacreme, karamelliserad sommarlök, Rachesallad no2

Gorgonzolakräm - vispa/rörihop mogen gorgonzola, creme fraiche och lite av det gröna från löken.

Löken steks i lite smör, pudra med socker och stek klart

söndagen den 22:e juni 2008

lördagen den 21:e juni 2008

Rödbetor och lamm



Rödbetssallad med fänkål och chevre

Grillad lammkotlett med potatissallad

Jordgubbar - rätt upp och ner

Rödbetor kokas, förväll fänkålen och kyl. Blanda med chevre, salt och citron.

Potatissallad - koka potatis och blanda med en dressing på; senap, vitvinsvinäger, kapris, hackad picklad gurka, charlottenlök och sist fin gul rapsolja. Vänd i rikligt med dill.

Grilla köttet (marinerat många timmar i rödvin och trädgårdens örter)

fredagen den 20:e juni 2008

Ortodox midsommar...



Fläskfile med salvia mm, pasta

Fläskfilé med hemplockad salvia och ruccola, vitlök, smör, vitlök, citronzest, vitt vin

Stek filén, släng i hackad salvia, citronsaft, citronzest, vitlök och en rejäl smörklick och lite vitt vin.

Koka färsk pasta och på med massa parmesan.

torsdagen den 19:e juni 2008

Kattfisk a la bästkust


Kattfisk med vitvinssås, hackat ägg, gräslök och dill

Mini -vattenmelon

Kattfiskfiléen delas i portionsbitar, skvätt lite vitt vin på fisken, ett par klickar smör och salt och peppar - in i ugnen ca 125 grader i 15 min.

Servera med ekologisk (Tjörn) potatis och hackat hårdkokt ägg, dill och gräslök

onsdagen den 18:e juni 2008

Krabba och pilsner

Nykokt Tjörn krabba och pilsner framför århundradets sämsta fotbollsmatch.

Lagerbäck och Fjällström samma kväll blev för mycket.

tisdagen den 17:e juni 2008

Kyckling och sparris


Vinkokt kyckling, tryffel, champinjoner och vit sparris

Fräs lite sommarlök och ett par champinjoner, i med kycklinglår(fileér), en bra skvätt Manzanilla-vin (Spanien) och en lika bra skvätt grädde, ett par droppar tryffelolja och lite Voiltairs lantbuljong. Koka ihop i ca 25 min.

Skala sparrisen och koka i fetmjölk och lite salt i ca 5 min.

måndagen den 16:e juni 2008

söndagen den 15:e juni 2008

Borre i fredags


Smörstekt aborre - vitt vin och grädde, dill

Söndagmiddag




Sallad på kokta rödbetor

Limemarinerad karré med salsa


Vit chokladmousse med jordgubbar


Blanda en sallad med rödbetor, ärtskott och rostade solrosfrön och god olivolja

Riv citron och limeskal och gnid in karrén - grilla

Salsa på: mango, ananas, lök, majs, nektarin, apelsin, chili, paprika. Rubbet kokas i apelsinjuice. Kyl.

Fixade samtidigt en 40 personers buffé till imorgon - 60 års kalas...


Buffe med:

-ankbröstsallad

-quinoa/rödbetor/fetaostsallad/oliver

-lufttorkad skinka och fikon/sallad

- sallad på stora vita bönor, rödlök

-charkuterier

- Creme caramel

Rullader i rödvin

Rödvinsbrässerade rullader

Kokt potatis

Sallad



Banka lövbiff extra tunn, fyll med lite persilja, vitlök, feta ost, salt och peppar. Rulla ihop till rullader och lägg i panna. Strimla bacon och lägg i pannan. Häll på rödvin och lite tomat sås, ett par lagerblad och lite buljong. Sjud i ca 30 min.

fredagen den 13:e juni 2008

Tre sorters pizza


Deg på mjöl, vatten, jäst och salt - jäs i ca 45 min.

Fyllning med, coppa, parmaskinka, färska tomater, paprika, zuccini, morrotsslantar, gorgonzola, mozzarella, salami, oliver, sardeller - fördelat efter tycke och smak.

Skjuts in i ugnen på ca 225 grader

onsdagen den 11:e juni 2008

Nästan tomt i kylen..


Vitvinsbrässerad fläskfile

Stekt ris med grönsaker



Skiva filén och stek i lite olivolja och vitlök, på med en skvätt vin och citron - låt koka in en stund. Slutligen en skvätt grädde, låt puttra ett par min.

Fräs "överblivet ris från gårdagens thai take away" i lite smör (kryddsmöret från igår) tillsammans med grönsaker (zuccini, sugar snaps och paprika, charlottenlök och vitlök)

tisdagen den 10:e juni 2008

Biff


Grillad hängmörad biff - salt och peppar 2 + 2 minuter

Tomatsallad på blandade tomater, feta, machesallad, sugarsnaps, fetaost


Kryddsmör på rosmarin

Ananas med flingsalt

måndagen den 9:e juni 2008

Bratte


Grillad bratwurst med surkål med kummin, syrad gurka, senap

söndagen den 8:e juni 2008

Osso boucco






Cullacelloskinksallad med jordgubbar, mache sallad

Osso Boucco med risotto - gremolata

Ostar

Bryn charlottenlök och morot i smör. lägg i kalvlägg som vänts i lite mjöl (Thx Mathias!), tomatpure och tomater, vitt vin och ett par lagerblad. Koka i 2 tim

Gremolata - hacka persilja, riv citronskal och vitlök och lite flingsalt

lördagen den 7:e juni 2008

Gös





Mojito- typ.. vit rom efter smak och kroppstorlek (Silverkocken- 193 cm, 105 kg..), florsocker, limesaft, massa is, Limone-pellegrino, myntablad


Fina rödbetor, flingsalt och citron


Grillbakad gös med citron och saffran, rostad potatis


Ost


Nektarintartlett med grädde


Ta ur gösen, lägg flera snitt på fisken och gnid in citron zest, salt och saffran. Fyll buken med persilja och citronklyftor, salt och smör. Vira in i folie och baka av på grillen i ca 30 min.

Koka potatisen, marinera med olivolja, persilja och vitlök, salt. Grilla.

fredagen den 6:e juni 2008






Grillad kalvkotlett, polenta och körsbärssås

Granité Gin Tonic

Creme Brulee med vanilj från Goa, Indien - direktimport..

Sås - koka ihop bigaråer, balsamvinäger, rödvin, socker och salt

Granité- blanda tonic, lime, socker och lite gin -frys och rör om med gaffel till "mos"

Vildsvin



Grillade vildsvinskotletter med rostade morötter

Sallad med gammaldags dressing

Marinera vildsvinet i olja, vitlök, salt och finhackad rosmarin

Förväll morötterna i honungsvatten och salt, grilla sedan

Dressing - senap (vanlig tråkig Slotts), socker, lite vinäger, neutral olja

onsdagen den 4:e juni 2008

Sallad


Tonfisksallad - tonfisk, stekt sparris, äggkvartar, majs, ekbladssallad, rödlök, tomat. Dressing på gräddfil, creme fraiche och ädelost

tisdagen den 3:e juni 2008

Grönt är skönt


Pasta med grönsparris, zucchini, broccoli, persilja, vitlök, vitt vin, grädde

Parmaskinka och grönsallad

Ungersk/svensk carbonara

Koka fin färskpotatis istället för pasta

Fräs lök och ungersk kolbaz-korv, slå på grädde, red av med äggula. Vänd ner rikligt med hackad persilja.

Servera med ljummen kokt blomkål med vinägrett.

måndagen den 2:e juni 2008

Burgers


Hamburgare på mald högrev (bojkotta färdigmald färs - mal själv).

Blanda ngt ägg, gräddfil och rivet bröd i färsen, grilla och servera i fralla med tillbehör.