lördagen den 31:e maj 2008

Sommar


Sparris sallad

Grillad karré
, huvudsallad med dressing på ättika, vatten och socker, kokt potatis

Jordgubbar och vaniljgrädde


Sallad med grön sparris, bondbönor, röd lök, sugar snaps, mayo dressing

fredagen den 30:e maj 2008

Piggvar


Ugnsbakad piggvar, karamelliserad lök, bondbönor


Baka piggvaren i ugn ca 1 tim på 100 grader

Koka bondbönor och skala

Stek färsk lök i smör och socker

Hustrun lagar nudel och fläskfilegryta thai-style

Silverkocken hämtar barn....

onsdagen den 28:e maj 2008

Så enkelt, så bäst..


Pasta med tomatsås.


Koka ihop, den bästa konserverade tomat du kan hitta, lite vitt vin, ett par rivna vitlöksklyftor, en bra skvätt olivolja, lite citron, salt, peppar och lite socker.

tisdagen den 27:e maj 2008

Grillad fisk och Rache sallad



Grillspett med blandad fisk

Dill och tryffel mayo

Rache-sallad


Mayo - vispa ihop två äggulor, lite vitvinsvinäger, dijonsenap salt och peppar - mixa i en neutral olja och lite tryffelolja, vänd i hackad dill

Rakel gör stilig sallad

måndagen den 26:e maj 2008

Ja whol!


Wienerschnitzel

Surkål


Knäckkokta morötter



Schnitzeln dubbelpaneras - vetemjöl sen ägg och sist ströbröd

Koka morötter ett par minuter i smör och socker.

70-tal


Grillad entrecote, vit sparris, bearnaise

Skala och koka sparrisen lätt

Bea - koka ihop ca 1 dl vitt vin och rödvinsvinäger med hackad charlottenlök och dragon till det bara återstår ett par matskedar. Smält ca 200 gr smör. Vispa ihop 4 äggulor och vinägerreduktionen i vattenbad tills de börjar bli krämiga/gåihop. Vispa i ett par bitar kallt smör och vispa sedan sakta ner det skirade smöret. Salt och peppar och lite citronsaft.

Lördag inställt

Resa till Småland - middag på Öjaby Herrgård

fredagen den 23:e maj 2008

Kalvkotlett, hallondessert




Grillad kalvkotlett med Te, sallad

Hallon dessert


Marinera kalvkottletten med fruktte (yes banka in fruktte i köttet) , salt och peppar, grilla ett par minuter på varje sida

Hallon och grädde

torsdagen den 22:e maj 2008

På Ebbas begäran


Svart linguini med löjrom och rökta räkor

onsdagen den 21:e maj 2008

Laxburgare


Laxburgare med sommarsallad

Mal laxfilé fint, blanda med gräddfil, vitt vin, ägg, ströbröd, salt och peppar

Sallad på - sparris, färskpotatis, machésallad, rädisor, fänkål och vårlök, parmesan och typ ceasardressing

tisdagen den 20:e maj 2008

Laxpasta

Pasta med rökt lax

Fuskpasta - dvs lasagneplattor som kapas i lagom bredd

Rökt lax och vitlök fräses i lite olja, vitt vin, grädde och dill

måndagen den 19:e maj 2008

Gult


Stekt dragon majskyckling

Kokta små gulbetor

Kokt potatis

Röda (gula!) linser

Stek kycklingen så att den får färg - låt gå klar i ugnen

Linserna kokas i ca 10 min i bra buljong, rör ner lite olivolja, vitvinsvinäger och "Fransk salladskrydda"..

söndagen den 18:e maj 2008



Laxtartar, rökt romgrädde

Helstekt fläskfilé med vitlök och persilja

Risotto


Sallad med ostrongskivling, rostad paprika

Ostar (Skipper får egen tallrik...)


Hacka färsk lax, marinera med citron, dill och salt. Romgrädde - vispad grädde, Drottkaviar, salt och lite rökessence

Rulla filén i hackad persilja och massa vitlök, kör i ugnen till klar

lördagen den 17:e maj 2008

Sparris - gudomligt...




Lättkokt Gotlandssparris, smör, citron, salt

Stekt gös, färskpotatis, champangesås, dill

Simpans jordgubbs och melonsallad, vaniljgrädde

Livet är snällt

fredagen den 16:e maj 2008

Kalvkött


Kalvfärsbiffar

Sallad med färsk svensk potatis

Vitvinssås

Ostar - Skipper (ostarnas Ost)

Nymalet kalvinnanlår, vitlök, persilja - stek biffar sakta i ugn

Sås på vitt vin, grädde, voltairs buljong, soya

Sallad på färskpotatis, sugarsnaps, blandsallad, småtomater - dressing med olja vinäger och dijonsenap

torsdagen den 15:e maj 2008

Restaurang

Ingen matlagning hemma idag till middag.


Konsultlunch på äggröra och bacon blev det dock tidigare idag

onsdagen den 14:e maj 2008

Mellan östern - typ

Lammfärsdolmar från handlarn i V-by Fetaost kräm, svart/vitquinoa Sallad


Fetaost och creame fraice och persilja rörs ihop

tisdagen den 13:e maj 2008

Vi fuskar..i 15 minuter


Färsk pasta med grönsaker


Fusk: köp färska lasagne plattor och skär i lagom bredd - fixa färsk spaggetti, tagliatelle eler vilken tjocklek man önskar. Koka ngn minut eller två

Sås på delade champinjoner, riv ett par rejäla vitlöksklyftor, låt koka ihop i lite vitt vin och grädde, dela små söta tomater och rejält med persilja och låt gå med i slutet. Svartpeppar och parmesan

måndagen den 12:e maj 2008

Left over ragu

Kryddig "left over gryta"

Kokt färskpotatis

Gryta med zuccini, skivad entrecoté (från igår), tomatsås (lördags), lite vitt vin, voltairs buljong, lite oliver och någon italiensk kryddblandning med torkad chili - funkis.

söndagen den 11:e maj 2008

Japanskt

Grillad entrecoté

Nudlar med enokisvamp och alger

Rabarber, banan och hallonpaj - hemkörd vaniljglass


Marinera köttet många timmar i soja, vitlök, gul lök, sesamfrö, salt och peppar, sesamolja - grilla

Koka bra japanska nudlar i voltairs buljong och enoki svamp (Hemköp Vällingby!) och japanska alger (Japanska torget, Tegnergatan)

Servera med soja dressing med soja, risvinäger, socker, svarta och vita sesamfrön


Pajen - skiva rabarber, hallon och banan - på med lite socker. "Skal" av smör, socker, Havrefras (!! det fanns hemma), mörk choklad

Egen glass på vanilj, socker och grädde i glassmaskin

lördagen den 10:e maj 2008

Lamm




Grillade lammracks från V-by, vildhavre och grillade grönsaker

Sallad på annans

Marinera (vitt vin , citron, vitlök, blandade örter) en fin bit lammracks från handlaren i Vällingby - grilla saaktaaa

Syster Voltaires vildhavre kokas och pressa lite citron över

Sås på creme fraiche med oregano, soltorkad tomat salt och peppar

Sallad på rostad paprika, rödlök, tomat blandat med juste sallad

Annanas-sallad med filead annanas, hallon och cironmeliss, flingsalt och lite socker

Sommar på alla sätt - svensk färskpotatis!

Helgrillad T-benstek, svensk färskpotatis (!), kryddsmör

Sallad

Svenska jordgubbar (!) med vaniljyougurt


Åk till kötthandlaren i Vällingby "saluhall" (kunnigast/bäst i västerort om man inte äter fläsk.....) - skaffa en rejäl bit hängmörad t-benstek i ett stycke - salta och peppra - grilla sakta på indirekt värme till ca 56 grader.

Kryddsmör med citron, persilja och vitlök

Rör ihop grekyougurt med bra vanilj - ringla över gubbarna

torsdagen den 8:e maj 2008

Laxdax

Inkokt lax

Blomkålspuré

Tomatsallad

Sjud laxen på svag värme i en lag av vatten, salt, ättika och dill.

Koka blomkål och någon potatis mjuka - mixa med smör och lite grädde, salt och svartpeppar

Nytt favoritgrilltillbehör

Grillad karré

Polenta med getfärskost

Grönsallad med avokado


Karrén marinerad i citron, vitlök, olivolja, salt och peppar

Polentan kokad på grönsaksbuljong och när nästan klar, rör i lagom med färskost av get så polentan blir krämig

tisdagen den 6:e maj 2008

Pasta Brådis

Pasta med rökt lax och grönsaker

Ruccolasallad

Hacka färsk rödlök, morot, vitlök och gräslök (eller andra grönsaker) - fräs i lite olivolja, hacka i kallröktlax, en skvätt vit vermout och lite grädde - koka ihop, red av med en äggula. Claro!

måndagen den 5:e maj 2008

Någon slags omelett

"Spansk/Italiensk" omelett

Sallad på ruccola, ärtskott, minigurka och tomat

Bresaula från igår.


Fräs färsk gul och röd lök, purjulök, vitlök och grönsparris i olivolja. Låt ett par små tomater gå med i slutet. Lägg allt i en ugnsform och på med ett par cm lager av lättvispade ägg. Skiva i kokt potatis och lägg i ett par bitar getost. In i ugnen på ca 200 grader tills klart.

söndagen den 4:e maj 2008

Italiensk middag i solvärmen

Grillad hängmörad biff med balsamvinägerdressing

Kycklingsallad med svarta bönor

Tomatsallad

Breasaula

Risotto med prusciotto

Grilla biffen -skär i tunna skivor - häll över dressing med fin balsamvinäger, vitlök, och olivolja

Grillad kyckling i småbitar, svarta bönor, rödlök, olja och rödvinsvinäger, salt och svartpeppar


lördagen den 3:e maj 2008

Middag hos Sollan och PA

Middag hos svärföräldrarna - Silverkocken får mat

Varmrökt lax, Nea-skarpsås, kokt potatis

Rabarberpaj och vaniljsås

fredagen den 2:e maj 2008

Solen skiner över Tjörn

Hel grillad oxfilé, potatispure med egen gräslök, rödvinssky, grönsallad

Rabarber och hallonpaj, vaniljglass

Grilla filén (marinerad i lite hickory-sås) på indirekt värme tills den är ..... klar.
Potatispuré med hemplockad gräslök från berget, vitlök - smör och grädde...salt och peppar.

Rödvinssås - mjuka lite charlottenlök och vitlök i smör, på med lite socker och sedan rödvin och fond - koka ihop, salt och peppar.

Pajen - rabarber och hallon blandas med socker, vaniljsocker och lite redning. Fixa ett "smullager" med fullkornshavregryn, mannagryn, smör, socker, krossade valnötter och hasselnöter - låt gå i ugn ca 175 grader i 1 1/2 timme. Servera med glass.

torsdagen den 1:e maj 2008

Makriiiiiil

Grillad makrill, dillmayonnaise, sallad på stora vitabönor och picklad gurka, kokt potatis

Sunshine Pudding på "fådd" (Ulla-Britts) Solskenskaka

-Makrillfilér, salta och peppra - grilla med skinnsidan ner. Småmakrill är bäst (fr o m mitten på maj)

Dillmayonnaise - två äggulor, lite senap (Frenhcy´s fanns hemma idag), vitvinvinäger, salt och peppar, rapsolja - mixa. Rör i mycket dill.

Stora vitabönor, hacka picklad gurka, chilli, olja och citron. Salt och peppar

- "Sunshinepudding" - se till att få Solskenskaka (ngn slags sockerkaka med vaniljkräm), täck botten i liten portionsform med kakan, lägg ett lager rårörda hallon toppa med lite vispad grädde med krossad mörk choklad.